Lassan kezdődik a szezon!

Interjú Makai Gáborral, a Flexfleet Klasszikus egykezes verseny győztesével

2023. June 2. - Verseny

A tavalyi harmadik helye után idén Makai Gábor nyerte a Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes vitorlásversenyt, Narvál nevű hajójával. Őszinte interjú következik egy kitartó sportolóval, aki a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy hosszú évek után végre sikerült túllépni saját magán.

Nem annyira friss

Közeledik az ötvenötödik: Megjelent az idei Kékszalag versenykiírása

2023. May 24. - Kékszalag

Július elején lesz a Kékszalag Fesztivál, amely a Balaton-parton és a vízen zajlik majd. A vitorlásversenyek a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal és a Classic Round - 24. Izsák Szabolcs Emlékversennyel kezdődnek július 1-jén szombaton, egy nappal később lesz a Kékpántlika. Július 6-án reggel pedig elrajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Utóbbinak a versenykiírását most publikálta a rendező Magyar Vitorlás Szövetség.

Irány a Finn Gold Cup vagy a 2028-as Olimpia?

2023. May 22. - Verseny

Két junior világbajnoki cím, egy-egy felnőtt világbajnoki ezüstérem és bronzérem és most a legújabb siker: két Európa-bajnoki arany - a junior és az abszolút is - egyetlen versenyen, a csopaki Procelero által rendezett Finn dingi nyílt Európa -bajnokságon. Podcast beszélgetés az újdonsült kétszeres Finn dingi Európa-bajnok Németh Domonkossal.

Küldj fotót te is! Közösségi fotógyűjtemény a Balatonról

2023. May 22. - Horizont

A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár, a VEB2023 és a Magyar Vitorlás Szövetség együttműködéséből született meg a Privát Balaton projekt, amelynek célja a balatoni régió múltjának felelevenítése fotók segítségével.

Gyengeszeles Dragon-ünnep a Johan Anker Kupán

2023. May 22. - Verseny

Gyenge szélben is kiváló küzdelmeket hozott az elmúlt hétvégén a Dragonok hagyományos seregszemléje a Johan Anker Kupán, amelynek idén is az EGIS SE adott otthont Csopakon. A háromnapos regattán az elegáns és a Balaton egyik ékkövének tarott klasszikus osztály tíz hajója mérkőzött meg, akik között a gyenge, 3-5 csomós északkeletiben rendezett futamokon a Luna (Zenthe Ferenc, Zalai Gábor és Kerényi Balázs) kiváló versenyzéssel váltotta aranyéremre a „hazai pálya” előnyét. A klasszikusok között a Tóth Zsolt vezette Nemecsek bizonyult a legjobbnak.

Fehér Szalag - Classic Round: Megjelent a versenykiírás

2023. May 22. - Verseny

Július elején lesz a számos parti programmal tarkított Kékszalag Fesztivál, amelynek főszereplői a vitorlásversenyek lesznek. Július 1-jén kerül sor a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjra és ezzel párhuzamosan a klasszikusok versenyére, a Classic Round Futam – 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyre. Július 2-án lesz a gyerekek Kékszalagja, a Kékpántlika, július 6-án csütörtökön pedig elrajtol Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A rendező Magyar Vitorlás Szövetség most publikálta a Fehér Szalag és a Classic Round versenykiírását, amelyből egyebek mellett kiderülnek a nevezési információk is.

További cikkek

Következik a kétszemélyes tókerülő, vízre szállnak a Flaarosok is

Több vitorlásverseny is lesz ezen a hétvégen. Sor kerül például a Kétszemélyes Balatonkerülőre, valamint az Isuzukamion.hu-s kamamarán- és Flaar 18-as kupára.

A bajnoki címért vitorláznak a J24-esek, indul a One Design Trophy

Május 13-án a Balatoni Évadnyitóval hivatalosan is elkezdődött a balatoni vitorlásszezon. A soron következő hétvégén, május 19-től több vitorlásversenyt is rendeznek, például a Kenese Marina-Port Közhasznú Vízisport Egyesület rendezésében a J24-es Országos Bajnokságot, Épületgépész Regattát és a Kenesei Szezonnyitó One Design Trophy-t is.

FINN EB: Németh Domonkos nyert, a magyar flotta jól szerepelt és a Fair Play is előkerült

Németh Domonkos nyolc futamgyőzelmével első helyen zárta a csopaki finnes Eb-t. A francia Laurent Hay lett a második, az olasz Alessandro Marega pedig a harmadik. A magyarok közül Haidekker Elemér a negyedik, a fair play díjas Pallay Tibor pedig a tizedik helyen zárt. A top 25-be 12 magyar vitorlázó került be.

A Flottabajnoki címért versengenek a Dragonok a Johan Anker Kupán

Az EGIS vendégeiként a hétvégén a Johan Anker Kupán versengenek a Dragonok a 2023. évi flottabajnoki címért. Az osztálytól elvárt szoros csatákra számít mindenki, miközben a flotta egyfajta bemutatónak is szánja a versenyt: a pénteki napon olyanokat is várnak, akik érdeklődnek a hajóosztály iránt.

Finn EB: Szélsőséges körülmények között növelte előnyét Németh Domonkos

Németh Domonkos a finn dinghy hajóosztály csopaki Európa-bajnokságán az eddigi nyolc futamból hetet megnyert, így összetettben az első helyről várja az utolsó versenynapot.

Gyökeres fordulat Csopakon: Egy futamra került sor a Finn EB-n

A vasárnapi extrém körülményekhez képest melegebb időben és könnyű délnyugati szélben került sor a csopaki finn Eb második versenynapján az első futamra, a másodikat azonban a labilis és gyengülő szél miatt félbe kellett szakítani. Az egyetlen hétfői futamot a Matouš Červenka nyerte a magyar Svastits Attila és a francia Laurent Hay előtt. Összetettben utóbbi vezet, második helyen a portugál Filipe Silva áll, Németh Domonkos pedig a harmadik helyről várja a folytatást.

Extrém időjárásban magyar fölény a Finn EB-n

Zord körülmények között rendezték meg a futamokat a finn dinghysek csopaki Európa-bajnokságán. Németh Domonkos mindkettőben az élen végzett.

Elindult a Finnesek Európa-bajnoksága Csopakon

A szombati próbafutam után vasárnap délelőtt élesben is elrajtolt a finn dinghysek Európa-Bajnoksága Csopakon. A nevezettek száma meghaladja a hetvenet, ők huszonegy országot képviselnek. Ezen belül összesen több mint harminc vitorlázó képviseli a magyar színeket.

Vitorlabontás - Hivatalosan is megnyílt az idei vitorlás évad

Megtartották a hagyományos Vitorlabontót Balatonfüreden, a Vitorlás téren. Az ünnepség keretében a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbocára, majd hagyományainkhoz híven a Balaton megkoszorúzása következett a vitorlás fedélzetéről. A hagyományoknak megfelelően a vitorlásévad a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett Évadnyitó Vitorlásverseny startpisztolyának eldördülésével vette kezdetét.

A hazai vitorlás történelemben először Vadnai Jonatán a világ 4. legjobb vitorlázója a World Sailing világranglistáján

Erősített nemzetközi pozícióján Vadnai Jonatán, aki nem egészen egy hónap alatt, a most frissített World Sailing világranglista előkelő 4. helyén van az olimpiai hajóosztály Laserben. Amely hajóosztályban (IlCA7) fiatal balatonfüredi versenyzőt kizárólag tengerparttal rendelkező országok versenyzői előzik meg már egy jó ide, most pár hét alatt még ezen tovább erősített és az előkelő ötödik helyről a negyedikre került a napokban frissített világranglistán. Vadnai az első magyar vitorlázónk, aki az olimpiai Laser hajóosztályban elérte ezt az eredményt.