A tartalomfogyasztási szokások is változtak, és 4 év alatt 1-2%-ról 15-20%-ra növekedett a mobilos illetve tabletes látogatók száma. Valamit tenni kellett!

Fogtuk hát a tervezőeszközöket és nekiláttunk az új porthole.hu megalkotásának. Megnéztük, hogy mik azok a funkciók, szolgáltatások, amiket szívesen használtok, és melyek azok amikre nincs igényetek. Fókuszba tettük a tartalmak könnyű elérhetőségét platformtól és eszköztől függetlenül. Arra koncentráltunk, hogy a jól bevált tagolástól ne térjünk el túlzottan, de azért a kor követelményeinek megfelelően kicsit ráncfelvarrva alkossuk újra az oldalt és mögötte a teljes rendszert. A tervezésben és a kivitelezésben is sok segítséget nyújtott a Plex Online csapata, akik nélkül nem születhettünk volna újjá.

Mik is a változások?

Reszponzív design:
Az a jó, ha észre sem veszed. Bármilyen eszközről is nézed a porthole.hu-t, mindig úgy tűnik, hogy épp az adott képernyő méreteire szerkesztettük az oldalt. Hiába, a technológia csodálatos!

Belépés/regisztráció/hírlevél:


Átalakult a regisztrációs felület, kötelező módon csak a felhasználónév a vezeték- és keresztnév, továbbá az e-mail cím mezők töltendőek ki. Mivel továbbra is fontosnak tartjuk, hogy ne arctalan vagdalkozás, hanem igazi eszmecsere alakuljon ki az oldalon, ezért kérjük a valódi nevek vállalását a regisztrációnál.
Mostantól a hírlevélküldés is automatizáltabb módon történik, tehát aki itt feliratkozik a hírlevélre vagy a havi magazinra, az automatikusan meg is fogja azt kapni. Természetesen ugyanitt le is lehet iratkozni mindkét hírlevélről.

Jelszóemlékeztető is van ám! Kattints rá a belépés ikonra, és a következő oldalon megtalálod az "elfelejtett jelszó" linket.

Menürendszer:


Tedd szívedre a kezed, és mondd meg, hogy hányszor kattintottál eddig rá mondjuk a „felkészülés” rovat menüpontjára? A statisztikákból bizony azt látjuk, hogy nagyon kevésszer. Ezért a menüpontok számát lecsökkentettük és egy szintűre alakítottuk az elrendezést.
A fontosabb elemek megmaradtak, és ezek alá rendeztük össze a korábbi rovatok cikkeit.

Megjelent egy új menüsor is, ami az úgynevezett „címke” alapú menüpontokat tartalmazza. Ezek segítségével az aktuálisan összetartozó cikkeket könnyen megtalálhatod, hiszen ide emeljük ki az adott időszakban fontosnak számító tartalmakat. A videós anyagok ezentúl szintén mindig elérhetőek lesznek, és egy plusz ikonkával meg is jelöljük őket.

Kapcsolódó cikkek:


Mostantól automatikus összekapcsolódik az, ami összetartozik. Az ugyanolyan témájú cikkek tehát könnyen elérhetőek egy-egy írás alatt. Persze az egyes címkékre is rá lehet kattintani, ilyenkor az adott téma köré csoportosuló anyagok listájához jutsz.

Kommentelés:


A kommentrendszert lecseréltük a mostanában igen sok helyen alkalmazott Disqus rendszerre.
Továbbra is lehet a cikkekhez hozzászólni és a friss hozzászólások továbbra is elérhetőek a nyitóoldalon. Változott azonban a közösség integráció.
A Disqus rendszer azt is biztosítja, hogy akinek van Facebook, Twitter, Google, Yahoo, OpenID vagy Disqus azonosítója, az azzal itt is tud kommentelni, mint sok más rendszerben is. Ha valamelyik rendszerben már be vagy lépve – mondjuk mert egész nap facebookozol, vagy mert Gmailt használsz a levelezéshez, akkor nem kell többé külön megadnod az adataidat a kommenteléshez.
Lehetőség van „válasz” adására is és ilyenkor pontosan látszódni fog, hogy ez a hozzászólás kinek a bejegyzésére érkezett válaszként.
A saját profiloldalon, pedig láthatóak az eddigi megjegyzéseid.

A kikötőkereső menüpontot hiába keresed, már nem elérhető, mivel úgy tapasztaltuk, nem igazán volt erre igény. A beküldés funkció viszont megmaradt, hiszen rendszeresen kapunk tőletek információkat, érdekességeket, gondolatokat. Ezeket továbbra is várjuk, hiszen akkor lesz jó a lap, ha vitorlázók írják vitorlázóknak.

Első ránézésre nem látszik, de majd megtapasztalod, hogy az új rendszer a korábbinál sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít a számunkra. Tetszés szerint variálhatjuk a nyitóoldali elrendezést és új funkciók kiépítését is tervezzük.

Sok minden változott és sokat is dolgoztunk rajta, de ezzel együtt biztosan lesznek gyermekbetegségek, amiket ki kell nőnie az oldalnak. Ha van bármilyen észrevételed, kérdésed, hibajelzésed, az továbbra is szívesen várjuk a „beküldés” menüpont alatt, vagy a porthole@porthole.hu címen.

Jó olvasást kíván a Porthole szerkesztősége!

Porthole Szerkesztőség