Lassan kezdődik a szezon!

Magyar rajt-cél győzelem az SSL Gold Cup negyeddöntőjének első napján

2023. November 27. - Verseny

Több mint hétszáz méteres előnnyel nyertek a Sámánok.

Nem annyira friss

A magyar csapat továbbjutott az SSL vitorlázó világkupa nyolcaddöntőjébe!

2023. November 19. - Verseny

A vasárnapi dupla pontos arany futamban, végig vezetve, parádés vitorlázással, az első helyen végeztek a Sámánok Las Palmasban.

Sózott hús, kétszersült és vörösbor

2023. November 18. - Horizont

A ma embere nehezen tudja elképzelni, milyen lehetett az élet egy nagy vitorlás hajón a 19. század közepén-végén. Mit és mennyit ehettek a tenger munkásai? Nehéz is közel jutni a valósághoz, hiszen a szárazföldi ember óráról órára hozzájuthat bármihez, mit megkíván, s jól felszerelt konyhájában nyugodt körülmények között elkészítheti a számára kedves étkeket. A mai kor tengerészei közel azonos feltételekkel élhetnek. A hajókonyha jól felszerelt, a kambuza, az élésraktár, szinte mindennel ellátható, s jól képzett szakácsok végzik feladatukat. Igen kemény időnek kell lenni, hogy ez a rend megváltozzon!

A Magyar SSL csapat megnyerte mai futamát

2023. November 17. - Verseny

Talán az eddigi legszorosabb versenyt hozta a pénteki gyenge szeles nap. A rajt után a magyarok jobbra indítottak, ez jól fizetett, a pálya közepére visszavitorlázva méterekre volt egymástól az első három hajó. Az első hátszelet vezető pozícióban kezdték a mieink, de a második helyen vitorlázó finnek - az egyre gyengülő, lukassá váló szélben - lúvból egy privát széllel megelőzték őket.

Átadták a World Sailing éves díjait

2023. November 17. - Horizont

Málagában november 14-én adták át a World Sailing - a Nemzetközi Vitorlás Szövetség - éves díjait a Rolex támogatásával. A győztesekről szakértők javaslata alapján a nemzetközi vitorlás közösség szavazatai döntöttek. Az Év férfi vitorlázója - nagy szavazati fölénnyel - az ausztrál Tom Slingsby lett. Harmadszor nyerte meg egymást követő években a SailGP-t, ezzel ő az egyetlen olyan kormányos, aki végleg elnyerhette a SailGP sorozat vándorkupáját. Az American Magic skippereként idén megnyerte a 2024-es Amerika kupa nyitóversenyét. Sikerei nem előzmény nélküliek, a most 39 éves sportoló Laser hajóosztályban egymás után három világbajnoki címet nyert és 2012-ben olimpiai aranyérmet szerzett.

A Sirocco új otthona

2023. November 15. - Kikötő

Ha lenne egy közel 20 méter hosszú klasszikus cirkálóm, vajon hol tartanám? Léteznek-e olyan kikötők, ahol egy ekkora hajó biztonsággal kiköthet? Erről is beszélgetünk Czittel Lajossal, Cimbivel a 75-ös Schärenkreuzer flotta lelkével, motorjával. Találkozásunk az Ypsilon Yacht Club épülő alsóörsi kikötőjében nem véletlen.

További cikkek

November 16-án kezd a magyar együttes az SSL Vitorlázó Világkupában

Már elkezdődtek a küzdelmek Gran Canarián, Las Palmastól keletre az első, a labdarúgó világbajnokság mintájára megszervezett nemzetek közötti viadalon. A versenyt a World Sailing special eventként ismerte el. A verseny tiszteletbeli elnöke Dennis Conner (Az 1976-os olimpián bronzérmet, két Csillaghajó világbajnokságot és három Amerika-kupát nyert ) a honlapon olvasható beköszöntőjében olyan eseményként jellemezte a vitorlázó "Mondialt", hogy itt indul egyszerre a legtöbb olimpiai érmes ugyanazon a versenyen.

Ez az utolsó tánc…

…aztán mindennek vége… stb. Még csak az kellene! Maradjunk annyiban, hogy a nyári vitorlázási szezonnak közeledik a befejezése. Elérkezik a késő őszi „ködös tekergés”, majd a Hidegen Légió téli egyhetes, többhajós túrázása. Remélhetőleg. De ez a jövő zenéje. Számunkra a meteorológia még négy meleg, kezelhetően szeles napot jósol. Induljunk hát a búcsú kirándulásra!

Verebély Mátyás nyerte a Trafik Kupát

Jó szél, napsütés és hideg idő jellemezte az idei idénybúcsúztatót.

Az Optimistesek éve

A Magyar Vitorlás Szövetség sorozatban mutatja be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

Bronzérem Barcelonában

A suliszünetben Barcelona adott otthont a TROFEO INTERNACIONAL CIUTAT DE BARCELONA - NACRA 15-SUPER SERIES CLOSING EVENT rendezvénynek. A „NACRA 15-SUPER SERIES” az utánpótlás katamarán osztály Európa Kupája, melyet 8 helyszínen rendeztek, köztük idén először Balatonalmádiban is. Az U17 korosztályban a dobogó harmadik fokán először állt magyar versenyző, Bartos Betti - Marcell Egervári (BYC/Katamarán Suli) jóvoltából. A regattán népes magyar csapat 5 párossal, három egyesületből képviseli színeinket.

A Finnesek idei éve

A Magyar Vitorlás Szövetség sorozatban mutatja be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

A Capella nyerte a XIX. Rudi Trans East 4kezest

A beígért 30+ csomós szél ellenére 52 hajó nevezett az idei XIX. Rudi Trans 4kezes EAST versenyre. Az indulók a YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni. Ebből, utóbbi kettőnek ranglista versenye is volt a 4kezes.

Edzőtábor kezdődött a szövetségi kapitányok vezetésével

A 2032-es olimpiai program előkészítéseként edzőtáborsorozatot indít a vitorlás sportág két hazai Szövetségi Kapitánya. A többnapos program keretében a pszichológiai és fizikai felkészülés mellett éles versenyszituációkban próbálhatják ki magukat a hazai válogatott keret tagjai.

Magyar sikerek a 29er Európa-Kupasorozatban

Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked) első, Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel (Kereked) második helyen végzett!

Dragan kapitány- a magyar tengervitorlázók legnagyobb adriai barátja

Dragomir Penjalov (nekünk magyaroknak csak Dragan) 1957-ben született Zadarban, a műszaki főiskola hajógépészeti szakát Fiumében (Rijekában) fejezte be. 1999-ben Hovanec Zoltánnal közösen szervezték meg először a „magyarok első tengeri vitorlás versenyét”, amelyen mintegy 35 magyar sportoló versengett Közép-Dalmácia szigetvilágában.